Hortobágy Község weboldala

Állattartók figyelem!
Rögzítve: 2012. december 3.

ÁLLATTARTÓK FIGYELEM!

Az utóbbi időben sok kérdéssel, hiányos informáltsággal és jó pár tévhittel is találkoztam a kutyatartók körében az „oltás – féregtelenítés – chippelés” témakörökben.

1. Veszettség elleni eboltás:
A rókák immunizálása ellenére, továbbra is kötelező jogszabályi előírás szerint, az évenkénti eb oltás. A magyar ebtartói morál nem hasonlítható össze a nyugat-európai országokéval. A közeli, keleten fekvő szomszédunknál /Romániánál/ pedig már halálos emberi megbetegedés is előfordult.
Immár több mint 15 éve az oltás nem a kutya 1 éves korától, hanem már 3-4 hónapos korától kötelező. A megfelelő védettség érdekében ezt fél éven belül meg kell ismételni. Sajnos ezt még elég kevesen tartják be.
Meg kell jegyezni azt is, hogy a macskák és a vadászgörények még nagyobb veszélyt jelentenek veszettség szempontjából az emberre, mint a kutyák. Az előbbiek veszettség elleni oltásának kötelezővé tétele Magyarországon még akadályokba ütközik, ettől függetlenül oltásuk nagyon is ajánlott.

2. Féregtelenítés:
Fontos, elsősorban nem is a kutya, hanem az ember egészségvédelme érdekében. A kutya és a macska bélférgei a legnagyobb veszélyt a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők (kisgyerek, idősek, immunhiányos betegségekben szenvedők) számára jelentenek. Leggyakoribb az orsóférgesség előfordulása, ezért az ajánlott féregtelenítési program ehhez igazodik. Minden újszülött kutya és macska orsóféreggel fertőzött. 3 hetesen már ajánlott féregteleníteni és ezt 3-szor 2 hetente megismételni. Erre azért van szükség, mert a kölykök anyjuktól tejjel újrafertőződnek.
Ezután felnőtt korban ajánlott negyedévente féregteleníteni galandférgesség ellen is ható szerrel. Tévhit az, hogy elég, ha az ebek csupán az évenkénti veszettség oltás alkalmával vannak féregtelenítve.

3. Chippelés- állatok tartós elektronikus jelölése:
Gyakori kérdés: Mi az a „chip”? Mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tű-szerű eszközzel az állatorvos a kutya bőre alá /nyak bal oldala/ juttat. Ez a parányi szövetbarát kapszulában lévő mikrochip egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol.
Az állatorvos a nála lévő speciális leolvasóval le tudja olvasni az egyedi számsort. A chip beültetését követően 8 napon belül az állatorvos köteles beregisztrálni a kutyát és a tulajdonosát az interneten is elérhető adatbázisba.
Tulajdonos váltásnál, cím, vagy más adat változtatásánál viszont a tulajdonos kötelessége regisztráltatni, módosítatni ezeket az adatokat az állatorvosnál.
Csak állatorvos tud hozzáférni az adatbázishoz regisztrálás és módosítás céljából, de a tulajdonos is meg tudja nézni, hogy regisztrálták-e és jó adatok szerepelnek-e az adatbázisban kutyájáról. /www.petvetdata.hu/.
Jogszabály szerint (41/2010. Korm. rendelet) a 4 hónapos kort elért ebek 2013.január 1-től csak mikrochippel megjelölve tarthatók! Az állatorvos minden oltás, vizsgálat, vagy kezelés előtt köteles leolvasóval ellenőrizni a kódot, továbbá annak hiánya esetén pótolni azt.
/Gyakorlatilag az állatorvos csak chippelt kutyához nyúlhat hozzá, ha jogszabály szerint akar eljárni./

Dr. Smidová Beáta
állatorvos
tel.: 70/3761289