Hortobágy Község weboldala

Pusztai kínáló
Rögzítve: 2013. április 17.

Indul a helyi termékek vidéki kispiaca a Hortobágyi Kézművesudvarban!

Manapság sok szó esik a kereskedelmi láncokat ért kifogásokról. A rendszerváltás idején valósággal sóvárogtunk a kínálat bővülése, a „mindent egy helyen” vásárlási lehetőség, az olcsóság után. Két évtizednek kellett eltelnie, hogy megérezzük, mit is nyertünk, vagy éppen veszítettünk ezzel: elsorvadtak a helyi termelési, értékesítési kapcsolatok, a bizalom, a vidék önmagába vetett hite. A kereskedelmi láncok diktálják az árakat, a kínálatban a látszatigények gerjesztése, illetve a csomagolás lett a lényeg, a nem ok nélkül olcsó áruk pedig gyakran mélyen színvonaltalanok. Méltatlan helyzet egy ilyen kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országhoz. A kiskereskedelem felszámolásával együtt a helyben és kicsiben termelők piacra jutásának esélyei is minimálisra csökkentek. A dicshimnuszok inkább a nagyüzemi gazdálkodás piaci létjogosultságáról szóltak.
Eleinte tényleg csak alulról jövő kezdeményezésként, amolyan búvópatakként a helyi termelés is megjelent, sőt az „őstermelés” sok helyen az egyre élesebben jelentkező gazdasági-társadalmi problémákra, a helyiek saját erejéből táplálkozó minimális szintű megoldás példájává vált. Most ott tartunk, hogy egy feltörekvő divaton túl, a jogi-gazdasági szabályzókkal központilag is támogatott helyi termelők esélyhez juthatnak, és képesek lesznek átvenni bizonyos ellátási területeken a nemzetközi kereskedelmi láncok által fel nem vállalt szerepeket.

A Hortobágyi Nemzeti Park kezdeményezése is ezt a mozgalmat igyekszik erősíteni, és ami nagyon fontos, hogy valós lakossági igényt szeretne kielégíteni.
A „Pusztai kínáló” egyszerre turisztikai rendezvény és tényleges kispiac, ahol helyi élelmiszereken, biotermékeken, kézműves portékákon kívül, a vásári hangulatot erősítve, népi játékokat, zenés programokat is kínálunk, amelyek kiegészülnének alkalmanként változó témában tartott előadásokkal, és helyi termék versenyekkel, ételkóstolókkal.

Időpontja2013. április 27. Szent György-napi Kihajtási Ünnep
Programok:

  • Látógatóközpont oktató termében filmvetítés: „Vigyázat ehető”
  • Előadások a film témájával, a biotermeléssel kapcsolatban. Az itt megjelent előadók lesznek a zsűri a házi lekvár versenyen.
  • Kézművesudvar „színpadán”: Hortobágy Néptáncegyüttes tánccsoportja
  • Házi lekvár és lekvárral készülő sütemények bemutatója és versenye. Nyeremények: nemzeti parki családi belépők, kézműves portékák

További piaci időpontok:

  • május.25. – Pusztai kínáló, Szent György-napi Kihajtási ünnepen
  • június 22. – Pusztai kínáló a Szent Iván-napi Múzeumok éjszakáján
  • július 20. – Pusztai kínáló
  • augusztus 17-20. – Hídi vásár, népművészeti vásár
  • szeptember 14. – Pusztai kínáló
  • október 19. – Pusztai kínáló a Daruünnepen

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar, Hortobágy, Petőfi tér 9.


További információk: